Silent 79 – Catamaranul eco

Primul catamaran alimentat cu energie solară Silent 79 se află în proces de construcţie la șantierele navale din Marotta, aflate în apropiere de Ancona. Trei unități sunt în construcție, două au fost deja vândute, prima unitate urmând să fie lansată în 2020.
Michael Köhler, fondator și CEO al Silent Yachts, a creat conceptul Silent 79, în timp ce Enrique Castilla de la Insenaval este responsabil pentru arhitectura navală. Marco Casali de la Too Design a fost însărcinat să proiecteze exteriorul și interiorul noului yacht. În ceea ce privește stilul, Silent 79 este o evoluție a viziunii companiei. Acesta poartă ADN-ul predecesorului său Silent 55, dar la o scară mult mai mare.
La fel ca si Silent 55, noul Silent 79 utilizează propulsia electrica silenţioasă şi are o autonomie practic nelimitată, fără zgomot sau fum, cu vibraţii minime şi practic fără întreţinere. Catamaranul este echipat cu o pereche de motoare electrice (50 kW fiecare în versiunea standard “Cruiser”, 250 kW fiecare în versiunea “E-Power”). În cea mai puternică versiune, Silent 79 poate ajunge până la 20 de noduri.
Sistemul funcționează destul de simplu și practic fără nici o întreținere necesară. Catamaranul este capabil să navigheze la 6-7 noduri având o autonomie ce depășește 100 de mile marine pe zi.
Cu 70 de panouri solare de înaltă eficiență, Silent 79 utilizează regulatoare de încărcare solară cu putere maximă (MPPT) și aceleași baterii cu litiu utilizate de Tesla, care oferă capacitate de croazieră pe tot parcursul nopții. Invertorul de 15kVA oferă energie pentru toate aparatele de uz casnic.
La interior, yachtul este disponibil în mai multe variante de layout. Pe punte este amplasat salonul imens cu o lăţime de 10,95 metri, bucătăria şi locul de luat masa. Sub punte se poate opta pentru 4-6 cabine pentru oaspeţi şi două cabine pentru echipaj.
Prețul de bază al Silent 79 este de 3,4 milioane de euro, multe opțiuni fiind incluse ca dotări standard.