Record mondial pentru 8 aventurieri ruşi

Un echipaj de aventurieri ruşi au reuşit să atingă un nou record mondial, navigând în jurul Oceanului Arctic, fără asistenţa unui spărgator de gheaţă.

Nava Petru I, condusă de  Daniel Gavrilov, a devenit prima ambarcaţiune non-comercială care a  atins cel mai nordic punct  al planetei. Barca de 18 ,5 metri, având la bord un echipaj compus din 8 membri, cu o medie de vârstă de 25 de ani,  a părăsit St. Petersburg pe 4 iunie 2010 pentru o cursă în condiţii extreme. Deşi velierul fusese pregătit pentru condiţii de iarnă, şansele lor de a încheia călătoria erau de 50%. Sezonul de navigaţie în Oceanul Arctic este foarte scurt, din iulie până în septembrie, şi fără asistenţa unui spărgător de gheaţă, sunt şanse foarte mari să rămâi blocat între gheţari.  Aceasta a fost cea mai scurtă excursie în jurul lumii, dar şi cea mai periculoasă. Dupa ce a trecut de Scandinavia, pe 1 iulie, yachtul a ajuns în portul rusesc Murmansk. Apoi a urmat cel mai lung pasaj non-stop între porturile Murmansk şi Tiksi ca a durat 35 zile şi a însumat 2.300 de mile.

De-a lungul expeditiei ambarcaţiunea s-a oprit în porturile: Dixon, Pevek, Providence, Barrow (SUA), Tuktoyaktuk, Bay Cambridge (Canada), Ross Fort (SUA), Clyde, Godthab (Groenlanda) şi Reykjavik (Islanda). Echipajul a trecut prin punctul cel mai de nord a Rusiei – Cape Cheluskin şi al Americii de Nord – Cape Zenith.

Ei au acoperit 9023 de mile marine, dintre care aproximativ 3.000 au fost străbătute în condiţii grele de gheaţă.

Leave a Reply