Numarine a lansat la Cannes modelele 26XP şi 32XP

Şantierele Numarine, ce construiesc la Istanbul superyachturi cu dimensiuni cuprinse între 18 şi 32 metri, au prezentat la Cannes în premieră mondială noul yacht de deplasament 26XP, în timp ce modelul 32XP a fost expus în premieră europeană.
Ambele modele poartă semnătura arhitectului naval Umberto Tagliavini şi a lui Can Yalman, ce au dat yachturilor o notă foarte modernă, chiar futuristă, datorită ferestrelor unghiulare și a unei prove verticale. Coca, testata intensiv, şi-a dovedit eficienţa şi fiabilitatea în traversadele oceanice.
S-a pus un mare accent pe confortul la bord, astfel încât Numarine a acordat o mare atenţie eliminării sau reducerii tuturor surselor de zgomot și vibrații. Sistemele de la bord care rezolvă aceste probleme sunt asigurate de Silent Line, experți în zgomot și vibrații pentru yachturi de lux, nave comerciale și proiecte industriale și arhitecturale. De obicei, această tehnologie avansată este aplicată pe megayachturi mult mai mari, cu o lungime de peste 80 de metri.
În cadrul conferinţei de presă de la Cannes, ce a avut loc la bordul yachtului 32XP, botezat Marla, Omer Malaz – CEO Numarine a declarat că au în vedere începerea construirii de yachturi de mari dimensiuni. “Lucrăm la construcţia modelului 45XP de luni de zile, dar vom dezvălui mai multe detalii în luna noiembrie, probabil în timpul expoziţiei nautice de la Fort Lauderdale”, a declarat domnul Malaz.
“Cu siguranță, yachturile turcești vor fi mai competitive, dar nu vă așteptați la o scadere majoră a preţurilor deoarece construcţia acestora durează o perioadă lungă de timp și nimeni nu poate garanta nivelurile ratelor de schimb valutar. De fapt, dacă te uiți în istoria recentă a lirei turcești față de monedele străine, veţi observa că în ultimii 15 ani lira turcă a fost supraevaluată. În ciuda crizei mondiale din 2008, Turcia
a avut 15 ani de prosperitate economică. Liră puternică facea însă o defavoare turismului şi companiilor exportatoare, deci putem spune că o ușoară devalorizare a lirei turcești nu numai că era așteptată, ci și căutată.
Singurul lucru nefericit este că s-a întâmplat prea repede și mai mult decât era de așteptat. Acum lira este subevaluată. Sunt sigur că în curând își va găsi echilibrul. Nu cred însă ca acest lucru va avea vreun efect notabil asupra şantierelor Numarine” a încheiat el.