Nava recuperată după mai mult de 150 de ani

Arheologii canadieni au făcut o descoperire remarcabilă. Au găsit nava abandonată de mai mult de 150 ani în căutarea presupusului Pasaj de Nord-Vest, pierdută în expediţia fără succes a lui Sir John Franklin.

Nava, care în 1853 fusese abandonată în apa îngheţată, a fost descoperită în apele puţin adânci din Golful Mercy, de-a lungul coastei nordice a Insulei Banks, în regiunea arctică de est a Canadei. Nava se află în poziţie dreaptă, la 11 metri deasupra gheţii şi datorită climei se află într-o condiţie foarte bună.

Nava Investigator a fost una dintre numeroasele nave americane şi britanice trimise în căutarea navelor HMS Erebus şi Terror, vasele comandate de Sir John Franklin în căutarea de rău augur a Pasajului Nord-Vestic în 1845.

Ministrul Mediului a spus că guvernul britanic a fost anunţat că una dintre epave a fost descoperită, la fel şi corpurile a trei marinari. La bordul lui Investigator se afla în 1850 căpitanul Robert McClure care a intrat în strâmtoarea ce îi poartă numele acum, realizând că era pe ultimul traseu al Pasajului Nord-Vestic, ruta maritimă care traversează America de Nord. Însă înainte să navige pe Marea Beaufort, nava a rămas blocată în gheţari şi forţată să ierneze în strâmtoarea Prinţul de Wales, de-a lungul coastei de est a Insulei Banks. Arheologii au descoperit, de asemenea, artefacte pe un teren, lăsate în urmă de către marinarii eşuaţi, care au descărcat totul înainte de a abandona Investigatorul.

Următorul pas va fi trimiterea unei camere video controlată prin telecomandă pentru a se obţine imagini autentice ale epavei. Nu există planuri de a o aduce la suprafaţă şi vor fi luate toate măsurile legale pentru ca locaţia să rămână protejată.

Leave a Reply