BMW Oracle – câştigătorii Cupei America

Echipa BMW Oracle a câştigat la bordul revoluţionarului trimaran cea de-a 33-a ediţie a Cupei America susţinută la Valencia. Echipa americană, fondată acum zece ani de mogulul Larry Ellison, şi-a văzut visul cu ochii atunci când  a trecut fulgerător de linia de finish după Cursa 2, cu o marjă de 5 minute şi 25 de secunde, învingând echipa adversă Alinghi cu 2-0.

Russell Coutts, preşedinte BMW Oracle Racing, a câştigat Cupa Americii de patru ori până în prezent, de două ori cu echipa sa nativă din Noua Zeelandă, cu Alinghi, iar în prezent a cunoscut succesul alături de echipa americană.

În prag de seară, gigantul pictat în alb şi negru a trecut ca o săgeată linia de sosire, cu mult în faţa echipei elveţiene care a câştigat prima Cupă America în Noua Zeelandă în 2000, iar mai apoi şi-a apărat titlul cu succes învingând echipa Emiratelor în Noua Zeelandă în iulie 2007.

După o amânare de 6 ore, timp în care echipele au aşteptat condiţii meteo favorabile, Cursa 2 din cele trei serii a fost arbitrată pe o briză de aproximativ 6-9 noduri. Startul mult aşteptat a luat o întorsătură nefavorabilă imediat, când Alinghi a fost penelizată pentru o eroare de start, a doua penalizare succesivă din cadrul secvenţei Pre-Start. Americanii au deschis cursa cu 24 de secunde în avans, dar echipa elveţiană a profitat de vântul favorabil şi la un moment dat s-au aflat cu 600 de metri în faţa trimaranului BMW Oracle. Spre deosebire de poziţionarea de vineri, 12 februarie, când USA-17 se îndepărtase încet, dar sigur, de Alinghi 5, această rundă încă ţinea publicul cu sufletul la gură până când trimaranul american a reuşit să parcurgă prima tură cu un mic avans. În apropierea balizei de marcaj a traseului în formă de triunghi ce măsoară 39 de mile, americanii s-au strecurat în linia lui Alinghi, pentru a câştiga un avans de 28 secunde. Parcurgând primele mile cu o viteză variată de 30 noduri, puternicul trimaran a câştigat din nou 2 minute şi 16 secunde până la a doua baliză, iar cu schimbarea velei dintr-un bord în altul au mai adunat 5 minute şi 26 secunde.

Între timp, Alinghi 5 nu putea ţine ritmul şi a văzut cum USA-17 preia controlul cu 2 minute şi 44 de secunde până la baliza de traseu.

Odată cu apusul soarelui s-a mai liniştit şi vântul, însă de data aceasta USA-17 se afla la 2.300 metri în faţa elveţienilor.

Astfel, după doar două ore de cursă BMW Oracle Racing a câştigat Cursa 2 şi implicit cea de-a 33-a Cupă America.

Această ediţie a fost un punct de cotitură în istoria evenimentului care a marcat 159 de ani – un rezultat dureros pentru unii, pentru alţii o mare descurajare, iar pentru BMW Oracle Racing şi suporterii săi o victorie convingătoare şi demonstrativă.

Leave a Reply