Lotca lipovenească este mesagerul Deltei Dunării la Festivalul Donaufest Ulm / Neu-Ulm din Germania

Lotca lipoveneascaAsociația Ivan Patzaichin – Mila 23 reprezintă, în perioada 4-13 iulie 2014, România și Delta Dunării ca destinație specială de ecoturism în cadrul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014 din Germania, cel mai amplu festival internațional dedicat tradițiilor, turismului și mobilității în țările Dunării. Festivalul de la Ulm se deschide oficial pe 4 iulie, la ora 17:00, în prezența autorităților locale și a invitaților din toate cele zece țări ale Dunării. Cu acest prilej, Ivan Patzaichin va oferi celor două primării din regiunea Ulm / Neu-Ulm două vâsle create de meșterii locali din Deltă și va anunța activitățile Asociației din următoarele zile.

Conceptul expozițional al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 este inedit și a fost ales pentru a sublinia potențialul actual al resurselor naturale și umane din Delta Dunării. Vizitatorii sunt așteptați nu într-un stand obișnuit, ci într-o casă tipică pentru satele din Deltă, construită din lemn și stuf. Construcția va purta numele Discovering Rowmania și aici vizitatorii vor primi informații despre natura și obiceiuri locale ale Deltei, precum și despre oferta de ecoturism. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a invitat aici și reprezentați ai Asociației Române de Ecoturism (AER), care vor prezenta publicului german alte destinații de ecoturism din România.

În următoarele zece zile în acest stand va fi construită, în prezența și cu participarea publicului, o lotcă  – barca de lemn tradițională a pescarilor în Delta Dunării. Lotca va fi construită de meșteri din Deltă coordonați de Paul Vasiliu, constructorul canotcii. Alături de reprezentanții Asociației IP-Mila 23, meșterii vor oferi vizitatorilor detalii despre arta de a construi bărci de lemn și vor împărtăși povești despre lotcă și rolul său în viața localnicilor. Lotca finisată în atelierul demonstrativ de la Ulm va fi pusă pe Dunăre în ultima zi a festivalului și va fi oferită cadou de către Asociație Biroului Dunării din Germania și locuitorilor orașului Ulm.

Sâmbătă, 5 iulie, Ivan Patzaichin, președintele Asociației, va fi reprezenta Delta Dunării în cadrul Conferinței Internaționale “Mobilitate ecologică și Economie Verde”, într-un atelier de împărtășire de bune practici. În cadrul acestui eveniment, Ivan Patzaichin alături de arhitectul Teodor Frolu vor expune câteva dintre proiectele deja desfășurate de Asociație sub marca Rowmania. Principala preocupare a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 se regăsește în acțiuni de recuperare a tradițiilor din Delta Dunării, prin intermediul inovației ca instrument de menținere și valorificare a biosistemului și a eco-economiei locale.

Sâmbătă, 4 iulie și duminică, 5 iulie la pavilionul Deltei Dunării de la Ulm, Corul Sinicika din Mila 23 va susține câte trei concerte. Ansamblul este format din 11 artiști locali care interpretează vocal cântece tradiționale lipovenești.

FACEBOOK
INSTAGRAM
EMAIL
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline